Laddhybrider 2023: De 13 bästa bilarna

Trots att en laddhybrid inte erbjuder samma räckvidd som en renodlad elbil, är den fortfarande ett praktiskt alternativ för många. Genomsnittliga dagliga resor i Sverige är ofta inom räckvidden av en laddhybrids eldrift, och förbränningsmotorn tillhandahåller flexibilitet för längre resor.

Laddhybrid: Vad innebär det?

En hybridbil är en kombination av en förbränningsmotor och en elmotor. Denna teknologi erbjuder en mellanväg mellan traditionell bensindrift och renodlad eldrift. För många användare kan en laddhybrid vara ett klimatsmart val, särskilt för dagliga kortare resor som kan genomföras helt på el.

1. Volvo XC60 Recharge

Räckvidd (el): 78 km
Utsläpp (CO2/km): 22g
Pris från: 655 900 kr

Volvo XC60 Recharge är inte bara en stor och rymlig SUV, den är också en av de dyraste laddhybriderna på marknaden. Men med den höga prislappen kommer kvalitet och lyx. Bilen mäter nästan 5 meter i längd och erbjuder ett generöst bagageutrymme på 468 liter, vilket gör den perfekt för familjer och långresor.

Säkerheten är en av de främsta fördelarna med Volvo XC60 Recharge. Bilens robusta design och avancerade säkerhetsfunktioner har lett till flera utmärkelser i säkerhetstester. Med en tankvolym på 70 liter och en motoreffekt på 257 kW (ungefär 349 hästkrafter) levererar den imponerande prestanda. Maxhastigheten på 180 km/h placerar den i topp.

Kia Ceed: Den Överraskande Andraplatsen

Räckvidd (el): 50 km
Utsläpp (CO2/km): 29-33 g
Pris Fr: 392 700 kr

2023 har varit ett framgångsrikt år för Kia Ceed, enligt Mobility Sweden, som placerar den som den näst mest sålda laddhybriden på den svenska marknaden. Detta kanske överraskar några, men för de som känner till Ceeds egenskaper är framgången logisk.

Kia Ceed kombinerar sportighet med rymlighet. Denna kombi är designad för att effektivt ta dig genom vardagen med hjälp av elektricitet. Även om Ceed kan ses som ett mer ekonomiskt alternativ jämfört med andra modeller, är den ändå fullmatad med modern teknik. Dessutom erbjuder Ceed SW ett generöst bagageutrymme på 437 liter.

Laddhybriderna Kia Ceed och Kia Sportage

Kia Ceed och Kia Sportage är utmärkta exempel på hur laddhybrider kan kombinera stil, funktionalitet och miljömedvetenhet. Deras popularitet på den svenska marknaden är ett bevis på deras kvalitet och anpassningsförmåga till konsumenternas behov och önskemål.

Kia Sportage: Steget Upp i Kia-familjen

Räckvidd (el): 70 km
Utsläpp (CO2/km): 25g
Pris Fr: 474 600 kr

Kia Sportage, en annan favorit bland svenska konsumenter, är en plug-in hybrid som kombinerar kaxig design med imponerande prestanda.

Sportage är inte bara en visuell attraktion; den är också utrustad med dubbla 12,3-tums panoramaskärmar och ett Harman/Kardon premium ljudsystem. Säkerhetsteknik inkluderar autobrums, dödavinkelsassistans, och HDA vilket gör Sportage till en pålitlig följeslagare på vägarna.

Med en elektrisk räckvidd på 70 kilometer och CO2-utsläpp på endast 25 gram per kilometer, är Sportage ett utmärkt val för miljömedvetna förare. Denna SUV representerar perfekt balansen mellan kraft och hållbarhet.

Volvo S90: Lyxigare Varianten av S60

Räckvidd (el): 90 km
Utsläpp (CO2/km): 17g
Pris Fr: 719 000 kr

Volvo S90 har cementerat sin position som en av svenskarnas favoritladdhybrider. Denna modell, som kan beskrivas som en lyxigare version av S60, erbjuder en unik kombination av elegans och prestanda.

Med S90 får du en bil som sträcker sig bortom grundmodellen S60, genom att addera ytterligare en nivå av lyx och exklusivitet. Trots en något kortare räckvidd än S60 och marginellt högre CO2-utsläpp, kompenserar S90 detta med sina sofistikerade inredningsdetaljer och exceptionell komfort.

Volvo S60: En Högpresterare med Miljöfokus

Räckvidd (el): 94 km
Utsläpp (CO2/km): 16g
Pris Fr: 600 000 kr

Volvo S60 sticker ut som en högpresterare inom laddhybridsegmentet. Den är inte bara en av de mest estetiskt tilltalande modellerna från Volvo, utan erbjuder också enastående miljöegenskaper.

S60 är utrustad med avancerad säkerhetsteknik och innovativa funktioner, i linje med vad som erbjuds i XC60. Det som verkligen gör S60 unik är dess imponerande elektriska räckvidd och låga CO2-utsläpp. Trots att S60 är en av de dyrare laddhybriderna, med ett pris på 552 000 kr, representerar den ett utmärkt värde för pengarna. Den kombinerar Volvos pålitliga prestanda med miljövänliga egenskaper och modern teknik, vilket gör den till ett utmärkt val för den medvetna köparen.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Räckvidd (el): 75 km
Utsläpp (CO2/km): 22g
Pris Fr: 542 900 kr

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid erbjuder en imponerande kombination av kraft, räckvidd och miljövänlighet, trots att den ligger i en högre prisklass än vissa konkurrenter som Kia Ceed. Med ett startpris på 542 900 kr, får du mycket bil för pengarna.

Denna rymliga SUV har inte bara en elegant och sportig interiör, men erbjuder också praktiska funktioner som ett generöst bagageutrymme på upp till 520 liter. Toyota RAV4 imponerar med sin elektriska räckvidd på 75 kilometer, vilket gör den idealisk för både korta vardagsresor och längre utflykter. Dess kraftfulla elmotor gör att bilen accelererar från 0 till 100 km/h på endast 6 sekunder, en prestanda som matchar många sportbilar. Dessutom, med ett CO2-utsläpp på endast 22 gram per kilometer, är den en av de mest miljövänliga SUV:erna på marknaden.

En full laddning av batteriet tar endast 2,5 timmar med en smart laddbox, vilket underlättar för snabba och smidiga uppladdningar. Med kombinationen av en kraftfull förbränningsmotor och en effektiv elmotor, har RAV4 totalt 225 kW (306 hästkrafter), vilket ger en exceptionell kördynamik.

Kia NIRO: Den Stiliga och Praktiska

Räckvidd (el): 65 km
Utsläpp (CO2/km): 19-22g
Pris Fr: 344 900 kr

Kia Niro har etablerat sig som en populär crossover-SUV (CUV) på marknaden, tack vare sin kombination av stil, komfort och praktiska funktioner. Denna modell erbjuder en balanserad körupplevelse som är perfekt för såväl stadskörning som pendlarresor.

Trots sitt något begränsade bagageutrymme, fungerar Niro utmärkt för de som inte behöver maximalt lastutrymme. Den erbjuder gott om utrymme i baksätet, vilket gör den till ett attraktivt val för småfamiljer eller som en rymlig pendlarbil. Med en elektrisk räckvidd på 49 km (WLTP) är Niro idealisk för korta resor och daglig pendling.

Kia Niro finns också tillgänglig som en plug-in hybrid, vilket utökar dess mångsidighet. Med en drivlina på 183 hästkrafter och en elektrisk räckvidd på upp till 65 km, är plug-in hybridversionen av Niro ännu mer anpassningsbar för olika körstilar.

Ford Kuga Plug-in Hybrid: En Prisvärd och Högkvalitativ SUV

Räckvidd (el): 64 km
Utsläpp (CO2/km): 22g
Pris Fr: 447 900 kr

Ford Kuga Plug-in Hybrid har med rätta tagit sig in bland de tio bästa laddhybriderna på marknaden. Denna modell kombinerar sportighet och elegans i en genomtänkt design som uppfyller både förarens och passagerarnas behov. Ett intressant alternativ med Kuga är möjligheten att välja en förbränningsmotor som drivs på etanol, vilket minskar både driftkostnader och klimatpåverkan.

Kuga är idealisk för den mindre familjen eller för de som behöver en mångsidig och tillförlitlig bil för daglig användning. Med en elektrisk räckvidd på 56 km, kombinerat med en kraftfull 2,5-liters bensinmotor, levererar bilen en imponerande total effekt på 225 hästkrafter. Denna kombination av elmotor och förbränningsmotor ger en balanserad körupplevelse, anpassad för både stadskörning och längre resor.

Sammanfattningsvis representerar Ford Kuga Plug-in Hybrid en perfekt balans mellan pris, kvalitet och miljövänlighet. Det är en SUV som inte kompromissar med prestanda eller stil, samtidigt som den erbjuder praktiska lösningar för den moderna föraren.

Mercedes C300e: En Lyxig Laddhybrid Som Sätter Komfort i Centrum

Räckvidd (el): 110km
Utsläpp (CO2/km): 11g
Pris Fr: 634 900 kr

När det kommer till att investera i en laddhybrid finns det flera aspekter att överväga. Komfort och en tyst körupplevelse är ofta högt prioriterade egenskaper, och Mercedes C300e lyckas uppfylla dessa krav på ett imponerande sätt. Mercedes C300e är designad med fokus på att skapa en bekväm och tyst miljö för både förare och passagerare. Denna modell erbjuder en lugn och avslappnande körupplevelse, vilket gör den till en idealisk bil för långa resor och daglig pendling.

Med en elektrisk räckvidd på imponerande 11 mil, placerar sig C300e i toppsegmentet av laddhybrider. Dess batteri är effektivt och laddas både snabbt och smidigt, vilket minskar väntetiden och ökar användbarheten.

Lynk & Co 01: En Nykomling Bland Sveriges Bästsäljande Laddhybrider

Räckvidd (el): 69 km
Utsläpp (CO2/km): 27g
Pris Fr: 475 000 kr

Lynk & Co 01 har snabbt blivit en populär modell i Sverige, rankad bland de tio bästsäljande laddhybriderna. Som ett systerbolag till Volvo, har Lynk & Co 01 fått en bekant känsla som tilltalar många svenska förare, inte minst på grund av delade komponenter med välkända Volvo XC40.

Med dess kombination av stil, teknologi och praktiska funktioner, är Lynk & Co 01 ett utmärkt val för den medvetna föraren som söker en modern och välutrustad laddhybrid. Dess delade teknik med Volvo XC40 ger en extra försäkring om kvalitet och pålitlighet, vilket ytterligare förstärker dess position på den svenska marknaden

Mercedes GLC SUV: En Kaxig Laddhybrid

Räckvidd (el): 129 km
Utsläpp (CO2/km): 157g
Pris Fr: 597 900 kr

Mercedes GLC SUV intar en unik position bland laddhybrider med sin kaxiga framtoning och lyxiga design. Trots sin överlägsna lyx och bekvämlighet kompenserar GLC inte för något. Med en dokumenterad räckvidd på upp till 129 km leder denna kaxiga laddhybrid packen när det gäller solid prestanda för dagliga resor på ren el.

Denna SUV är perfekt för stadskörning såväl som längre resor, där du kan njuta av tystnaden och mjukheten från den elektriska drivlinan.

BMW 330e: En Sofistikerad och Kraftfull Laddhybrid

Räckvidd (el): 61 km
Utsläpp (CO2/km): 32g
Pris Fr: 579 200 kr

BMW 330e är mer än bara en bil; det är en symbol för kvalitet och klass som BMW är känd för. Denna laddhybrid har snabbt blivit en av de mest uppskattade modellerna på marknaden, tack vare sin kombination av prestanda, stil och innovation. Med en laddhybridmotor på 292 hästkrafter och en elektrisk räckvidd på 60 km, erbjuder BMW 330e en imponerande körupplevelse utan att kompromissa med miljöhänsyn.

BMW 330e är mer än bara en effektiv pendelbil; den är en allroundbil som passar för en rad olika livsstilar och behov. Oavsett om det handlar om dagliga ärenden, långväga resor eller bara en njutbar körupplevelse, levererar 330e över förväntan.

13. Volkswagen Passat: En Pålitlig och Rymlig Laddhybrid

Räckvidd (el): 60 km
Utsläpp (CO2/km): 27g
Pris Fr: 557 900 kr

Volkswagen Passat har länge varit en favorit bland bilköpare, och dess laddhybridversion fortsätter att imponera med sin kombination av rymlighet, komfort och effektivitet. Denna modell står som ett exempel på Volkswagens förmåga att anpassa sig till moderna behov utan att förlora sin traditionella charm.

Storleksmässigt matchar Passat Volvo XC60 ganska väl, med liknande längd men med ett något lägre profil och ett större bagageutrymme på 20 liter extra. Dess diskreta och tidlösa design, kombinerat med lättöverskådliga reglage, gör Passat till en användarvänlig och tilltalande bil för alla åldrar.

Illustration av kvinna med hästsvans på cykel

De 13 bästa laddhybriderna

Enligt Sveriges leasing förare var dessa laddhybriderna de 13 bästa under 2023.

 

Vilken elbil ska man köpa? Håll dig uppdaterad topp 12

Vi listar de mest populära och mest beställda elbilarna för 2023.

14 elbilar vi tror du vill köra i 2024

Här är en lista över några av de mest efterlängtade nya elbilar som kommer att debutera 2024, baserat på officiella bekräftelser och branschspekulationer.

Illustration av kvinna med hästsvans på cykel