Besiktning, Service eller Däckbyte?

Service & reparation

Hur går det till vid besiktning?
 1. Vi meddelar dig i god tid när det är dags för besiktning genom att skicka en rekvisition som du tar med till besiktningen.
 2. När du bokar, var vänlig uppge att du är fakturakund samt ditt kundnummer hos det aktuella besiktningsbolaget. 
 3. Bilprovningen, Besikta och Opus använder kundnummer 202 323. Carspect använder kundnummer 666 990 97.
 4. Observera att betalning via Klarna inte hanteras av Santander Leasing och betraktas därför som ogiltig betalning. Vid val av betalningsmetod, använd INTE Klarna.
 5.  

Tänk på att det är du som förare som ansvarar för att bilen besiktigas inom besiktningsperioden, så att körförbud inte inträder.

När ska jag besiktiga mitt fordon?

Vi meddelar dig i god tid när det är dags för besiktning genom att skicka en rekvisition som du tar med till besiktningen. Du bokar sedan själv tid hos någon av de besiktningsleverantörer som finns.

Tänk på att det är du som förare som ansvarar för att bilen besiktigas inom besiktningsperioden, så att körförbud inte inträder.

Behöver din bil service?
 1. Kontakta din auktoriserade märkesverkstad direkt för service eller reparation av din bil.
 2. För att undvika kostnader är det viktigt att servicen utförs enligt tillverkarens angivna tid- och milintervaller.
 3. Som förare får du inte godkänna eller påbörja reparationer utan att verkstaden först har kontaktat Santander Leasing.
Fakturan från verkstadsbesöket ska alltid faktureras Santander Leasing

Fakturan för verkstadsbesök ska alltid skickas till Santander Leasing. Ingen kostnad behöver betalas av kund vid ett verkstadsbesök.

Har jag rätt till en ersättningsbil under reparation eller service på min bil?

Generellt ingår en ersättningsbil för service och reparation i 1 dag. Om du är osäker på om du har rätt till en ersättningsbil, finns informationen i ditt avtal.

Observera att det inte ingår en ersättningsbil vid reparation av plåtskador, om det inte har tecknats ett specialavtal för detta ändamål.

Hur ofta ska man serva bilen?

Alla bilar är inte byggda på samma sätt, och därmed har de också olika serviceintervall. Dessutom finns det olika typer av serviceintervall, vanligast är milbaserad och årsbaserad. Du kan till exempel se i din instruktionsbok att bilen ska servas var 1 500:e mil eller var 12:e månad.

Detta betyder att om du kör 3 000 mil per år kommer du att behöva serva bilen två gånger om året. Omvänt behöver du bara serva den var 12:e månad om du kör mindre än 1 500 mil om året. Du kan alltid se i bilens instruktionsbok hur intervallet ser ut för just din bil.

En del märken har även idag något som kallas konditionsbaserad service, vilket betyder att bilen på ett dynamiskt vis indikerar att det är dags för service. Har du en offensiv körstil kommer serviceindikatorn att larma om att det är dags att serva bilen något tidigare än om du kör lugnt och försiktigt.

Vad gör jag om mitt fordon har fått körförbud?

Om fordonet har så allvarliga fel att det får körförbud i samband med besiktningen på stationen måste fordonet bärgas därifrån. Körförbudet gäller tills en ny besiktning har gjorts. Här kan du läsa om olika slags körförbud.

Om fordonet har fått körförbud på grund av utebliven besiktning får du köra fordonet till närmaste besiktningsstation eller verkstad. Om fordonet däremot har fått körförbud utfärdat av polis eller i samband med besiktningen måste det bärgas till verkstaden.

Vad gör jag om jag saknar en rekvisition?

Om du saknar en rekvisition bör du kontakta leasingbolagets verkstadsavdelning för att be om att få rekvisitionen utskickad på nytt.

Santander Leasing verkstad: verkstad@santanderleasing.se

Däck

Däckbyte och däckservice
 1. Du kontaktar själv närmaste Vianor, Euromaster eller Däckia och uppger ditt registreringsnummer när du bokar tid.
 2. Vid säsongsbyte av däck, kontakta verkstaden där däcken förvaras. I ditt leasingavtal kan du se om vinterdäck ingår.
 3. Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april. Användning av dubbdäck är förbjudet mellan 16 april och 30 september, om det inte förekommer eller förväntas bli vinterväglag.
 4. Alla däckköp kräver en rekvisition från Santander Leasing, förutom vid hjulskifte och förvaring.
När måste jag byta till vinterdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Punktering

Vid punktering, kontakta en av våra samarbetspartners nedan och uppge ditt registreringsnummer vid tidsbokning:

Om du inte kan fortsätta köra med bilen och behöver bärgning, kontakta i första hand bärgning via ditt märkesavtal.

Vad gäller vid köp av nya däck?

Alla däckköp kräver rekvisition från Santander Leasing, dock ej hjulskifte och förvaring.

Var förvarar jag sommar-/vinterhjul?

Vi rekommenderar att du i första hand förvarar dina hjul hos någon av våra däckpartners – VianorEuromasterDäckia. Det är även möjligt att förvara hjulen på en annan plats, som en däckverkstad, hos billeverantören eller hemma.

Boka bilbesiktning

Bilprovningen

0771 - 600 600

Ange kundnummer 202 323 vid bokning.

Besikta

0774 - 400 800

Ange kundnummer 202 323 vid bokning.

Carspect

0771 - 44 22 23

Ange kundnummer 666 990 97 vid bokning.

Opus Bilprovning

0775 - 500 300

Ange kundnummer 202 323 vid bokning.

Det finns några saker som inte ingår i ditt serviceavtal

 • Underredsbehandling (rostarbete), karosseri- och lackskador (målningsarbete).
 • Reparation och montering av tillbehör och extrautrustning, inredning och polstring. 
 • Tvätt och kosmetiskt underhåll, bränslepåfyllning och extra påfyllning av olja, spolarvätska, Adblue, kylarvätska och liknande vätskor mellan de i producentens servicehäfte, föreskrivna servicebesiktningarna. 
 • Skador och reparationsmässiga konsekvenser som följd av användarens misskötsel eller oaktsamhet. 
 • Hyrbil/Lånebil till förfogande vid reparation av plåtskador (om inte det har tecknats ett specialavtal om detta).
 • Reparationer som följd av användarens eller tredje mans bristande eller felaktig påfyllning av drivmedel eller andra vätskor och tillsatser.
 • Skador som är eller kunde vara täckta försäkringsmässigt eller av vagnskadegarantin på bilen (ex. strålkastarglas, frontrutor m.m), avsaknad av eller bidrag till körning under reparation ( om inte det har tecknats ett specialavtal om detta). 
 • Alla uppkomna kostnader vid punktering. 
 • Förhållanden som är orsakade av strejker eller annan form av force majeure. 
Illustration of person with laptop