Dubbdäck eller friktionsdäck?

Rätt typ av däck medför effektivare och säkrare körning, minskat slitage och färre byten. Dubbdäck och friktionsdäck är tillverkade och optimerade främst för vinterbruk.

Enkla tips för ökad livslängd på däck

 • Kontrollera lufttrycket 1-2 gånger i månaden (ofta). Däckens livslängd minskar om du kör med däck som har ett lågt lufttryck, vilket kan leda till att du behöver byta ut däcken oftare och dessutom ökar förbrukning på bensin- och dieseldrivna fordon. Detsamma gäller för elfordon då ett för lågt däcktryck dränerar batteriet snabbare och därmed minskar räckvidden.
 • Ett korrekt däcktryck innebär kortare bromssträckor och minimerar därmed risken för olyckor. Ta för vana att kontrollera däcktrycket, om din bil har ett så kallat TPMS-system säger detta till om en kalibrering är nödvändig.
 • Förvaringsutrymmet ska vara mörkt och bibehålla en jämn sval temperatur för att öka däckens livslängd.
 • Rengöring av däck ska ske med helt vanligt vatten och inte med specialrengörningsmedel för att bibehålla däckens egenskaper. Detta kan annars bidra till att däcken trokar ut snabbare.
 • Ta det lugnt med kraftiga accelerationer, då ju högre accelerationer desto mer nötts däcken. Håll kostnaderna nere med lugna accelerationer.
 • Rätt typ av däck medför effektivare och säkrare körning, minskat slitage och färre byten. Dubbdäck och friktionsdäck är tillverkade och optimerade främst för vinterbruk. Anledningen är att gummiblandningen på vinterdäck är inte anpassat för sommarens gatutemperaturer och kan negativt påverka bromssträckan. Vidare slits vinterdäcken betydligt snabbare på sommarhalvåret och värmen medför även att däcken blir ojämna.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Utifrån ett geografiskt perspektiv passar dubbdäck bättre till dig som bor i mellersta och södra Sverige med normalt mildare vintrar, då dubbdäck ger ett bättre grepp på is än på snötäckta vägar. Däremot passar dubbfria friktionsdäck bättre till dig som bor i mellersta och norra delar av Sverige med normalt snötäckta vägar och hårt packad snö.

Kom ihåg att det inte är valet av däck som håller olyckan på avstånd, utan vinterkörning kräver skicklighet, reducerade hastigheter, god framhållning, kaffe och absolut ingen stress. Ta hand om varandra så tar vi hand om er bil.

Väljer du dubbdäck?

Vid nya dubbdäck är det viktigt att du till en början (ca 500 km) att köra lugnt, undvika kraftiga accelerationer och häftiga inbromsningar, för att ”värma upp däcken”. Dubben kommer då att ordentligt fylla dubbhålen och du säkerställer att funktionen håller hela livslängden.

Mönsterdjup och däckmontering

Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter. För att minska risken för sladd och halka ska de bästa däcken monteras baktill (på samma axel). Efter däckskiftet ska du alltid efterdra hjulbultarna efter 200 – 500 km, detta är otroligt viktigt för din och andras säkerhet!

Vinterdäck vid släp

Ska du dra släp med bilen i vinter? Då ska du utrusta släppet med samma typ av däck som bilen har eller dubbdäck, dvs. har bilen friktionsdäck kan du välja att montera släppet med det eller dubbdäck, men har bilen dubbdäck ska detta även vara monterat på släppet.

Lågt eller högt däcktryck

Ett korrekt däcktryck påverkar både miljö och ekonomi. Däckens livslängd minskar om du kör med däck som har ett lågt däcktryck, vilket kan leda till att du behöver byta ut däcken oftare och dessutom ökar förbrukning på bensin- och dieseldrivna fordon, då rullmotståndet ökar. Detsamma gäller för elfordon då ett för lågt däcktryck dränerar batteriet snabbare och därmed minskar räckvidden. Vid ett för högt däcktryck har däcken en reducerad kontaktyta med vägen och ger en sämre säkerhet.

Tire Pressure Monitoring System (TPMS)

Efter ett däckskifte är det läge att tillämpa efterdragningsprincipen, dvs. att själv kontrollera däcktrycket. Om din bil har ett TPMS-system installerat säger det till om tryckförändringar och då vet du om däcken behöver justeras eller inte.

Förnuftigheter att ha i bilen under vintern

 • Varningstriangel, startkablar och bogserlina
 • Spolarvätska med frostskydd
 • Fönsterskrapa, snöborste och snöskyffel
 • Reflexväst, ficklampa, pannlampa – stannar du på en obelyst väg kan en lampa/reflex varna inkommande trafik.
 • Förbandslåda - olyckan är närmare än vi tror.
 • Påse eller flaska med sand eller grus – detta kan hjälpa dig att komma loss från isiga vägar.
 • Extra varma kläder, vantar, mössa, underställ och filt – det blir snabbt kallt när bilen lägger av, se till att dessa kläder är riktigt varma.
 • Mobilladdare / Powerbank
 • Tålamod