Vanliga frågor om förmånsvärde & löneavdrag

Förmånsvärde & löneavdrag

Hur beräknas fast förmånsvärde?

Fast förmånsvärde beräknas på ett antal olika parametrar som bilmärke, modell, tillverkningsår, vald extra utrustning, prisbasbelopp etc.

Kortfattat, vad innebär förmånsvärde?

Om en anställd får en förmån genom jobbet, exempelvis en bil att använda, och det innebär en besparing jämfört med vad det kostat att köpa eller hyra samma sak privat, förmånsvärdet är ordet för den besparingen. Den mellanskillnaden är också den del som kan bli skattepliktig.

Vad kommer förmånsbilen kosta mig?

En förmånsbil ägs och betalas av företaget men du som förare betalar extra skatt baserat på bilens förmånsvärde. Har du 35 000 kronor i lön och bilens förmånsvärde är 6 000 kronor betalar du inkomstskatt på lönen plus förmånsvärdet, d.v.s. 41 000 kronor. Förmånsbilen kostar dig alltså cirka 1900 kronor i detta fall (om du betalar 32% i skatt).

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en bil som företaget äger eller leasar men som du som anställd får använda även för privat bruk. Bilen betalas av företaget men eftersom du får använda den privat räknas det som en löneförmån. Därför betalar du som förare inkomstskatt baserat på bilens förmånsvärde.